All posts tagged yakin

Kamu hanya 22. Masih muda.

reambig[1]

 

Ada kawan share di Facebook aku tadi, artikel tentang umur yang masih muda dan tidak perlu ‘rushing’ untuk mengejar kejayaan, simbol kejayaan, atau kekayaan. Penulis artikel memberitahu para pembaca untuk tenang, jalani kehidupan secara seimbang, dan jangan bandingkan diri dengan kejayaan orang lain.

Biasalah, umur masih muda dan kita masih ada banyak masa lagi untuk menikmati kehidupan. Mengapa perlu merasa tertekan dan stress kan? Enjoy sahaja masa yang berlalu dan manfaatkan sebaik mungkin. Dengan cara sebegitu, kita dapat menepis aura aura negatif yang sentiasa menyuruh kita untuk menjadi orang lain yang kononnya berjaya dan hebat.

Secara keseluruhan artikel, aku boleh kata aku setuju. Tapi, mesti la ada perkara yang aku tak setuju kan. Takpe, kita ambil yang positif. Aku akan explain bahagian mana yang kurang dipersetujui.

Aku cerita sket dulu. Selepas grad pada bulan 7 hari tu, aku selalu juga mendapat nasihat yang sama dari pakcik pakcik dan senior yang lebih tua. Semasa mula bekerja, mereka sangka aku berumur 25 tahun. Mungkin sebab keluasan pembacaan, soalan yang ditanya, dan kefahaman yang aku banyak dapat hasil bergaul dengan yang lebih tua. Semasa meeting pun, aku akan tanya soalan yang betul betul perlu bergantung kepada situasi dan biasanya soalan tu memang belum di’cover’ oleh orang lain. Bagi aku tanya, tidak semua perkara perlu ditanya. Jika kita boleh kaji dan faham sendiri, lagi baik. Tapi, jika memang perlu ditanya dan bukan untuk men’capub’, maka sila tanya dengan cara yang paling baik.
Continue reading →

Membina Keyakinan Diri

Self-Confidence[1]

 

 

Assalamualaikum wbt

 

Hari ini kita akan berborak tentang keyakinan diri. Topik yang membosankan dan mungkin yang tengah membaca sekarang pun dah mula nak menguap. Ehem, tahan dulu ya wahai pembaca!

Kebiasaan aku, untuk memerhati dan berfikir tentang seseorang. Jika berkesempatan dan tidak mengganggu, aku suka untuk ambil tahu tentang diri kawan aku sedalam mungkin. Aku nak tahu apa kegemarannya, kesukaannya, hobinya, perkara dibenci, kenangan manis/buruk, ketakutan, dan motivasi apabila melakukan sesuatu. Ini antara kemahiran yang aku berjaya kembangkan melalui pemahaman dan pembacaan berkenaan watak introvert. Sebabnya, introvert lebih suka untuk mengambil tahu sesuatu atau berborak tentang topik yang bermanfaat dan memberikan pengetahuan yang mendalam.
Continue reading →