All posts tagged permulaan

Permulaan Baru

Assalamualaikum wbt. 🙂

Alhamdulillah, dah lama pasang niat dan impian untuk mempunyai sebuah blog dengan ‘domain’ dan ‘hosting’ sendiri. Rasa macam ada aset baru yang sangat berharga. Ada orang kata, ada blog baru ini bagaikan menimang cahaya mata baru. Kena jaga dan belai dari kecil, suapkan, tukar pampers, ajar mengaji, ajar kehidupan, tukar baju, dan didik sehinggalah menjadi dewasa dan bermanfaat pula kepada orang lain.

Makanya, begitulah juga apabila kita memiliki blog ini. Kena jaga ‘coding’, tukar ‘theme’, main ‘plugin’, kemaskini perkongsian, ‘troubleshoot’, dan lain lain lagi sampai lah semuanya berjalan lancar. Susah jugak. Tapi, disebabkan niat nak berkongsi dan menuai buah pahala yang kuat, maka digagahi juga untuk buat semua ni. Terima kasih yang tidak terhingga kepada founder techoais.com, saudara Sham Hardy yang sudi bantu aku untuk ‘setup’ blog ni. Memang pening dan banyak cabaran. Tapi, dengan kepakaran yang beliau ada, sekejap je semua masalah aku selesai. Kawan kawan yang perlukan servis website ke apa, boleh rujuk dia. Jazakallah khayran Sham!

Sebelum ini menulis juga di shazmiepeace.blogspot.com, tempat tulisan santai dan mengeluarkan emosi yang tidak terkawal haha. Tapi disebabkan tidak serius dan hanya suka suka, maka banyak perkongsian yang macam kurang bermanfaat dan merosakkan orang lain. Di alam maya ini, apabila kita menyebarkan keburukan, efek gandaannya amat dahsyat. Begitu juga apabila menyebarkan kebaikan, insyaAllah kesan gandaannya juga hebat dan menjadi saham untuk memberatkan mizan pahala kelak.
Continue reading →