Software Kamus Bahasa Arab Terbaik

 

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang…

Ap kaba? Ap kaba? Welkam to Jordan.

haha. Teringat cara orang Arab di Jordan menyapa tatkala bertemu di mana-mana. Mereka ni memang ihtiram tetamu atau sangat mesra, cuma kadang-kala cara mereka tegur tu agak ‘annoying’ lah bagi aku. Dengan tahap penguasaan bahasa Inggeris yang rendah, dan tidak boleh menyebut huruf P dengan baik (sebab dalam bahasa Arab tiada P), aku memang akan gelak kalau ditegur oleh depa ni. Kenapa lah bersungguh sangat nak cakap dalam bahasa Melayu haih.

Sejujurnya, aku lebih suka dan lebih hormat jika ditegur/disapa dengan sapaan bahasa Arab seperti ‘Ahlan Wasahlan’ atau ‘Marhaba’ atau ‘ahlein’ sebab ia terasa sangat natural di telinga aku. Lagipun, ko tu dah memang orang Arab so be proud dengan penggunaan bahasa Arab yang indah lagi menarik dari bahasa Melayu.

Okay. Penulisan ringkas kali ni aku nak berkongsi tentang satu apps/software pelajaran yang aku rasa sangat-sangat berguna bagi seorang manusia yang ingin mempelajari Bahasa Arab atau sedang belajar bahasa Arab.

Continue reading →