Permulaan Baru

Assalamualaikum wbt. 🙂

Alhamdulillah, dah lama pasang niat dan impian untuk mempunyai sebuah blog dengan ‘domain’ dan ‘hosting’ sendiri. Rasa macam ada aset baru yang sangat berharga. Ada orang kata, ada blog baru ini bagaikan menimang cahaya mata baru. Kena jaga dan belai dari kecil, suapkan, tukar pampers, ajar mengaji, ajar kehidupan, tukar baju, dan didik sehinggalah menjadi dewasa dan bermanfaat pula kepada orang lain.

Makanya, begitulah juga apabila kita memiliki blog ini. Kena jaga ‘coding’, tukar ‘theme’, main ‘plugin’, kemaskini perkongsian, ‘troubleshoot’, dan lain lain lagi sampai lah semuanya berjalan lancar. Susah jugak. Tapi, disebabkan niat nak berkongsi dan menuai buah pahala yang kuat, maka digagahi juga untuk buat semua ni. Terima kasih yang tidak terhingga kepada founder techoais.com, saudara Sham Hardy yang sudi bantu aku untuk ‘setup’ blog ni. Memang pening dan banyak cabaran. Tapi, dengan kepakaran yang beliau ada, sekejap je semua masalah aku selesai. Kawan kawan yang perlukan servis website ke apa, boleh rujuk dia. Jazakallah khayran Sham!

Sebelum ini menulis juga di shazmiepeace.blogspot.com, tempat tulisan santai dan mengeluarkan emosi yang tidak terkawal haha. Tapi disebabkan tidak serius dan hanya suka suka, maka banyak perkongsian yang macam kurang bermanfaat dan merosakkan orang lain. Di alam maya ini, apabila kita menyebarkan keburukan, efek gandaannya amat dahsyat. Begitu juga apabila menyebarkan kebaikan, insyaAllah kesan gandaannya juga hebat dan menjadi saham untuk memberatkan mizan pahala kelak.
Continue reading →

Software Kamus Bahasa Arab Terbaik

 

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang…

Ap kaba? Ap kaba? Welkam to Jordan.

haha. Teringat cara orang Arab di Jordan menyapa tatkala bertemu di mana-mana. Mereka ni memang ihtiram tetamu atau sangat mesra, cuma kadang-kala cara mereka tegur tu agak ‘annoying’ lah bagi aku. Dengan tahap penguasaan bahasa Inggeris yang rendah, dan tidak boleh menyebut huruf P dengan baik (sebab dalam bahasa Arab tiada P), aku memang akan gelak kalau ditegur oleh depa ni. Kenapa lah bersungguh sangat nak cakap dalam bahasa Melayu haih.

Sejujurnya, aku lebih suka dan lebih hormat jika ditegur/disapa dengan sapaan bahasa Arab seperti ‘Ahlan Wasahlan’ atau ‘Marhaba’ atau ‘ahlein’ sebab ia terasa sangat natural di telinga aku. Lagipun, ko tu dah memang orang Arab so be proud dengan penggunaan bahasa Arab yang indah lagi menarik dari bahasa Melayu.

Okay. Penulisan ringkas kali ni aku nak berkongsi tentang satu apps/software pelajaran yang aku rasa sangat-sangat berguna bagi seorang manusia yang ingin mempelajari Bahasa Arab atau sedang belajar bahasa Arab.

Continue reading →